|
|
|
Kyrkomötet
Motion 2007:28
av Bertil Murray
|
|
|
Svenska kyrkan är en del av den världsvida kyrkan
|
|
Förslag till kyrkomötesbeslut
Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att initiera och understödja ett djupgående reflektionsarbete med syfte att få till stånd en översyn av kyrkoordningen för att bättre integrera det globala perspektivet i Svenska kyrkans regelverk.
Motivering
”Svenska kyrkan – ett lokalkontor av den världsvida kyrkan.” Med den devisen tydliggör Nämnden för internationell mission och diakoni och kyrkokansliet att ett uppbrott skett från en mer avgränsad nationalkyrkotanke. Uppbrottet blir tydligt redan i kyrkoordningens inledning där Svenska kyrkan beskrivs som ”en del av den världsvida kyrkan”. Därefter framhålls hennes tillhörighet till den evangelisk-lutherska kyrkogemenskapen. Den nationella särprägeln får en underordnad betydelse.
Men denna intention fullföljs knappast i kyrkoordningen. Medan de tre beslutsnivåerna församling, stift och nationell nivå ingående regleras finns endast få paragrafer om den fjärde nivån, den internationella, bl.a. genom några korta paragrafer om Nämnden för internationell mission och diakoni. Lutherska världsförbundet omnämns medan Borgåöverenskommelsen och andra förpliktigande ekumeniska relationer får rymmas i formuleringen ”en kyrka eller ett samfund som Svenska kyrkan genom Kyrkomötet ingått en överenskommelse om särskild ekumenisk samverkan med”. Därtill regleras möjligheten för stift och församlingar att lämna bidrag till internationell diakoni och mission.
Avsaknaden av ett regelverk för Svenska kyrkans globala samverkan blir tydlig när ekumeniska och internationella relationer skall ges möjlighet att prägla vår egen kyrka. Den fjärde nivån ges karaktären av frivillighet, Kyrkomötets ingress till trots. Svenska kyrkan har genom missions- och lutherhjälpsarbetet byggt upp kanaler för att stödja andra kyrkor och folk men vi saknar en struktur för att ta emot deras gåvor till oss. Vi har lätt för att ge och svårt för att ta emot. Vi har lätt för ett frivilligt engagemang men svårt för förpliktigande relationer.
Det blir tydligt på många sätt. Några exempel: Teologisk, pastoral, strategisk reflektion som förs tillsammans med våra vänstift och vänkyrkor har svårt att landa i beslutsprocessen i vår egen kyrka. Engagerade personer får del av inspirerande utmaningar, men dessa lyckas sällan ta sig den långa vägen till ett beslut i behörigt organ.
Hemvändande missionärer besitter en för Svenska kyrkan rätt unik kompetens, men deras erfarenheter ger inga självklara avtryck i den egna organisationen. Kanaler saknas i stor utsträckning. Kyrkokansliets gamla uppdelning i ”inre och yttre mission”, vårt interna arbete och det vi gör i relation till kyrkor i syd har varit ett uttryck för denna tudelning, även om detta långsamt är på väg att förändras.
Stift och församlingar har visserligen i och med den nya kyrkoordningen beretts möjlighet att lämna bidrag till internationell diakoni och mission, men denna möjlighet tas tillvara i alltför liten utsträckning. Församlingarna i den evangelisk lutherska kyrkan i Finland ger av kyrkoskatten ett årligt stöd på i genomsnitt mer än 2 procent av budgeten, ett totalbelopp på mer än 18 miljoner euro. I Svenska kyrkans församlingar är det en minoritet som avsätter kyrkoavgiftsmedel och endast ett fåtal som kommer upp i 1 procent.
De tre exemplen pekar på den svårighet som Svenska kyrkan har att på ett självklart sätt integrera ett förpliktigande globalt perspektiv. Denna brist blir så mycket allvarligare i ett läge när världen och inte minst Europa genomgår en mycket snabb och djupgående globalisering. Pågående insatser i Svenska kyrkans församlingar, stift och nationella nivå är i sammanhanget otillräckliga. Framför allt behöver besluts- och organisationsstrukturen ses över för att underlätta ömsesidighet, integrering och förpliktigande interaktion med andra kyrkor.
En sådan översyn bör initieras av Kyrkostyrelsen genom forsknings-, studie- och seminarieverksamhet där också Kyrkomötet dras in. På sikt bör arbetet leda till en översyn av kyrkoordningen med syfte att bättre integrera det globala perspektivet i Svenska kyrkans regelverk.
Uppsala den 14 juli 2007
Bertil Murray (FK)   
|